dinsdag 1 mei 2012

1 mei demonstratie, 13 arrestaties om morgenstervlag

Op 1 mei 2012 is er een grote demonstratie geweest in West papua, verspreid over meerdere steden. De demonstratie werd georganiseerd door het KNPB, Komite Nasional Papua Barat. Voorzitter van het KNPB, Buchtar Tabuni, die een ultimatum is gesteld door de Indonesche autoriteiten om zich te verantwoorden voor demonstraties begin april, liep ook mee. In Serui, Sorong, Manokwari, het Sterrengebergte en Jayapura werden de betogingen gehouden. In Jayapura poogden een grote groep mensen een morgenstervlag te hijsen op het graf van voormalig vermoorde Papualeider Theys Eluay. Mensen liepen massaal met de Morgenstervlag. Er werden tientallen vlaggen in beslag genomen. er zijn nog onbevestigde berichten dat een student is vermoord door een kogel van het TNI, het Indonesische leger, terwijl hij op een brommer zat voor Imbi, het plantsoen tegenover het gebouw van de Nieuw Guinea Raad. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd maar bezweken aan zijn verwondingen.

Het tonen van de Morgenstervlag kan 15 jaar cel opleveren. Maar de Papua´s zijn niet bang meer voor dit feit en gaan massaal met de vlag de straat op.

Ook zijn 13 mensen gearresteerd omdat ze met de vlag liepen. De Papua´s gedenken de annextie van hun land door Indonesië en de UNTEA op 1 mei 1963. Nederland had in de jaren daarvoor de Papua´s de hoop gegeven op onafhankelijkheid maar heeft deze hoop om zeep geholpen door het New York Agreement te ondertekenen. Dat was een verdrag tussen Indonesië, de VS en Nederland; de vertegenwoordiger van de Nieuw Guinea Raad destijds, Marcus Kaisiepo, was te laat op de hoogte gesteld van de onderhandelingen van het verdrag. Het verdrag is dus achter de rug om van de Papua´s getekend. Het is de dolkstoot geweest voor de onafhankelijkheid van Papua. De Papua´s zijn zich ervan bewust dat Nederland wel van goede wil was om de Papua´s te helpen maar dat dit uitgangspunt door druk van Amerika wel heel gemakkelijk aan de kant is gezet. Eerder had
Demonstratie in Jayapura ter gedenking van de annexatie op 1 mei 1963; de overdracht aan kolonisator Indonesië.
BRON:
Bintang Papua
West Papua media

Geen opmerkingen:

Een reactie posten